Saturday, August 19, 2017

Isu Nama Domain Hampir Serupa


.
Kes ini hampir sama dengan kes yang berlaku kepada sahabat saya Hasrizal Jamil yang mengendalikan blog www.saifulislam.com pada satu ketika dahulu.


Hari ini saya terjumpa satu blog yang memakai nama MariaFirdz. Saya menyangka sahabat saya Maria dan Firdaus sudah menukar nama baru mereka dari laman asal http://www.mariafirdaus.com.my/ kepada  http://www.mariafirdz.com/ . Tapi rupa-rupanya laman asal masih ada dan masih memaparkan dengan tepat segala maklumat mereka.

Sebaliknya laman MariaFirdz pula merahsiakan diri mereka sekadar memberitahu maklumat seperti berikut:
Serupa tapi tak sama rupa-rupanya. Barangkali berlaku secara kebetulan.

Kes ini hampir sama dengan kes yang pernah berlaku kepada sahabat saya Hasrizal Jamil yang mengendalikan blog www.saifulislam.com. Kebetulan selepas itu muncul pula satu laman web lain yang bernama www.saifulsham.com. Hari ini www.saifulsham.com sudah tidak wujud lagi tetapi anda boleh melihat screenshot laman mereka di Internet Archive (klik).


Tidak ada masalah dengan nama yang hampir serupa jika ia berlaku secara kebetulan. Yang menjadi masalah jika salah satu daripadanya mengambil kesempatan di atas populariti nama tersebut. Dalam bidang pengajian e-commerce, terdapat beberapa kes popular seperti www.juliaroberts.com, www.airfrance.com dan www.arifrance.com serta www.disney.com dan www.dinsey.com. Kes seperti ini digelar Cyber Squatters.