Sunday, August 28, 2016

Kegagalan Itu Mungkin Satu Permulaan Kepada Kejayaan Anda


Tahukah anda Post-It sebenarnya adalah produk yang gagal?

Kegagalan Itu Mungkin Satu Permulaan Kepada Kejayaan AndaAntara produk terhebat keluaran Syarikat 3M adalah Post-It Note. Ia berasal daripada kajian saintisnya yang bernama Dr Spencer Silver pada tahun 1968. Kajian itu sebenarnya dilakukan untuk menghasilkan sejenis gam yang kuat untuk kegunaan industri aerospace. Ia sebaliknya "gagal" apabila produk yang terhasil adalah sejenis gam yang lemah yang tidak mampu melekat untuk jangka masa yang lama walaupun untuk mencantumkan helaian kertas.
Rupa-rupanya, produk itu membawa kepada inovasi baru apabila salah seorang daripada rakan saintis Syarikat 3M bernama Art Fry mendapati bahawa ia berguna sebagai penanda buku yang boleh ditanggalkan semula tanpa merosakkan buku tersebut.
Seterusnya, ia menjadi permulaan kepada sejarah kejayaan Syarikat 3M.

Bahkan ketika Syarikat 3M ditubuhkan pada tahun 1902, ia adalah singkatan kepada Minnesota Mining and Manufacturing Corporation. Pada mulanya, ia gagal sebagai sebuah syarikat perlombongan, namun, hasil inovasi pekerja-pekerjanya, ia hidup dan terus tersohor sehingga ke hari ini (2016). 

.
#NotaMotivasi #SerlahkanPotensiAnda #NotaRazi

Rujukan: 

https://en.wikipedia.org/wiki/3M

http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/11/post-it-notes-were-invented-by-accident/